Kol Saati Nasıl Ayarlanır?

Kol Saati Nasıl Ayarlanır?

Saat ve takvim yaşamın birimi olduğu için birçok insan saatlere ve tarihlere bağımlı olmak zorundadır. Teknolojinin gündelik hayatımızda çok büyük bir yer kaplamasıyla beraber, yeni teknolojiyle üretilen akıllı saat modellerinden üst düzey lüks markalı saat modellerine kadar çok çeşitli seçenekler saat sever insanların ilgisi odağı olmuş durumda. 

Saat kültürünü benimsemiş saat severler için ihtiyaçlarına uygun saati seçmek, fazlasıyla saat modeli bulunduğu için oldukça kolay olsa da doğru saati seçmek her zaman o kadar kolay olmamakta. Saat kişisel zevklere uyumlu olmadığı zaman hem kullanımı zorlaşmakta hem de konforlu olmamaktadır. Bir saatte, mekanizmanın bulunduğu kasa bölümünde birçok farklı işlevsel parça bulunmaktadır ve  hepsini düzgün bir şekilde kullanmayı bilmek için  saatimizi iyi tanımamız gerekmektedir. Takvimler gibi manuel mekanizmalar özellikle çok hassastır. 

Saatler insanların hayatlarında büyük bir yere sahip olduğu için doğru zamanı gösterecek şekilde ayarlanmalılardır. Her saatin mekanizması farklı olduğu için, farklı kurma ayarları gerektirebilir. Örneğin, kuvars mekanizmalı pille çalışan saatleri, kurduktan sonra pil bitene kadar kurulmasına gerek kalmamaktadır, fakat elden kurmalı saatler ise manuel olarak belirli saatlerde bir kurulmalıdır. Bu tür modelleri manuel olarak kurmak, güç kaynağına enerji vermiş olursunuz. Fakat bunu yaparken çok dikkatli ve hassas olunması gerekmektedir. Çünkü manuel olarak kurulurken fazla güç kullanmak, zembereğin kırılmasına ve saat dişlisinin hasar alıp bozulmasına neden olabilir.

Otomatik mekanizmalı saat modellerini ayarlarken ise durdukları vakit ilk önce düğmeyi bir kaç kez kez çevirip saati çalıştırmanız gerekir. Bu modeldeki saatler, istediğiniz kadar kurabileceğiniz şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle yayda bir hasar oluşturma ihtimaliniz yoktur. Otomatik saatlerde zemberek dolduğunda kendi kendine dönmeye devam eder. Bu sayede sonsuz sayıda tur atma potansiyeline sahip olurlar ve rahat bir kullanım sağlarlar.

Dijital Kol Saati Nasıl Ayarlanır?

Teknolojinin hayatımızda yer edinmesinden sonra, dijital ürünlerde bir yükseliş meyedana gelmiştir. Bu ürünler arasında dijital kol saatleri de yer almaktadır. Dijital kol saatlerini ayarlamak da bir soru işareti oluşturmuştur.

Dijital saat modellerinde saatin yüzü komple LED ekrandan veya yarı led ekrandan oluşmaktadır. LED ekranda isteğe göre ayarlanan on iki ve yirmi dört saat dilimlerinde saat okunabilmektedir. Dijital ekrana sahip olan saatlerde dokunmatik ekran ve buton gibi seçenekler bulunmaktadır. Dokunmatik  ekrana sahip saatlerde tüm ayarlar ekrana dokunarak, ekrana basılı tutularak veya çeşitli yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Butonlu dijital saatlerde saat, tarih ve senkronizasyon gibi ayarlar butonlara basılarak yapılmaktadır. Bu tür ayarlar saatin temel özelliklerine göre değişmekle birlikte genellikle kolayca yapılabilmektedir.

Akıllı telefon uyumlu saat modelleri de bulunmaktadır. Bu tür saat modellerinde eğer içeriyorsa, nabız, uyku ölçme, adım sayma gibi daha pek çok farklı özelliği senkronizasyon yolu ile kontrol edebilirsiniz. Bunun için akıllı saatin, bluetooth veya farklı bağlanma özelliği varsa onu açıp kullanılan akıllı telefon ile eşleştirilmesi gerekmektedir. Eşleştirilen akıllı telefon ile uyumlu cihazlar, kendiliğinden senkronize olacaktır. Senkronizasyondan sonra, sadece akıllı saati kullanarak genellikle telefonda bulunan işlevlerin çoğunu gerçekleştirebilirsiniz. Aramaları ve mesajları yönetebilir veya çeşitli multimedya uygulamalarına erişim sağlayabilirsiniz.

Saatin içerdiği tüm bu işlevleri, saatinizde etkinleştirmek için ekran veya düğme kombinasyonlarını kullanmanız gerekmektedir. Piyasada birçok farklı marka ve modelde dijital saat bulunduğu için hepsinin standart bir ayar yöntemi bulunmamaktadır.

Analog Kol Saati Nasıl Ayarlanır?

Analog saatlerde ayarlama işlemi genellikle kurma kolu kullanılarak yapılmaktadır. Bu işlem kolay bir işlemdir, saat kullanan herkes bu işlemi kolaylıkla halledebilir. Ancak tarihin ayarlanması hassasiyet gerektiren bir iştir ve tarihi ayarlamak için kullanılan kurma kolu düğmesi dikkatle kullanılmalıdır.Kol saatlerinde takvim ayarı oldukça hassas bir ayardır. Özellikle analog kol saati modellerinde takvim ayarı yapılırken, kurma koluna nazik davranmak gerekir. Analog kol saati mekanizmaları bir kaç kurulu hareket sisteminden oluştuğu için mekanizmada bulunan dişlilerinin hareketlerini bozmadan ayarların yapılması oldukça önemlidir

Saniye göstergesi, saat 12 yi geçince kurma kolu, çekilerek tarih ayarı yapılmaktadır. Saat ve saniye göstergeleri, saatte gösterilmesini istediğiniz tarihe gelinceye kadar çevrilir. Bu şekilde zamanı da ayarladıktan sonra kurma kolu her zaman durduğu konuma getirilerek ayarlar tamamlanmalıdır. Bazı analog modellerde  12 saat dilimi sona erdiğinde değişmesi gereken bir tarih mekanizması vardır. Bu ayarın avantajı, kurma kolunu istediğiniz kadar çevirerek tarihi ayarlamanın mümkün olmasıdır. Ancak manuel kurmalı saat modellerinde zembereği kırmamak için döndürme halkasına oldukça nazik davranmanız gerekmektedir..

Otomatik Kol Saati Ayarlama Nasıl Yapılır?

Otomatik kol saati modellerini ayarlarken izlenmesi gereken adımlar vardır. İlk olarak yaya güç verilmesi için kurma halkasının üst üste çevrilmesi gerekmektedir. Bu adımdan sonra kendi kendine dönebilme yeteneğine sahip olan zemberek enerjisini doldurduğunda, kurma halkası dışa çekilerek otomatik saatlerin ayarlaması yapılabilir. Tarih ayarlaması tur attırarak yapılan modellerde, gece gündüz göstergesi bulunmayabilir. Ancak bazı otomatik kol saati modellerinde, ayarlamalar tarih göstergesini kullanmaya yarayan düğmelerin kullanılmasıyla yapılır.

Fakat bazı otomatik kol saati modellerinde saat ve tarih ayarlama işlemi dünya saatlerinin ayarlanmasından otomatik olarak da saatin ekranına yansıyabilir. Özellikle dijital otomatik saat modellerinde bu duruma çok yaygın bir bir şekilde rastlanmaktadır.

Otomatik kol saati modellerinde tarih ve saat ayarları, markadan markaya ve modelden modele değişiklik gösterdiği ve oldukça nazik mekanizmalarla işlem gördüğü için mutlaka bir bilirkişi tarafından yapılması veya kol saati ayarlama işlemi yapılmadan önce mutlaka araştırma yapılıp ondan sonra ayarlanma yapılması tavsiye edilmektedir.

Akıllı Kol Saati Nasıl Ayarlanır?

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber popülerleşen ve hemen hemen herkesin kullandığı akıllı saat modelleri nasıl ayarlanır sorusunun aslında belirli bir cevabı yoktur. Çeşitli marka ve modellerde üretilen akıllı kol saatlerinin ayarlanması, saatin hangi işletim sistemini kullanarak çalıştığı ile ilgilidir. 

Dokunmatik ekranlı saatler, müşterilerin hayatını kolaylaştırmak ve günlük işlerde onlara yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Genellikle kullanıcının telefonundan yapabildiği her işi saatten de yapmasını sağlama amacıyla tasarlanan, giyilebilir teknoloji sınıfının bir üyesi olarak yer aldığı için herhangi bir düğme veya manuel kurma kolu olmaksızın tamamen dijital ekran üzerine dokunarak zamanı ve diğer ayarları yapmanızı sağlar.

Akıllı saatlerin ekranlarında bulunan genelde ekranın alt kısımlarında yer alan dokunmatik işlevsel bölge saat üzerinde çeşitli işlemleri yapmanıza yardımcı olmaktadır. Fakat genellikle saatin ekranını açık şekile getirdiğinizde saat ekranının gelmesiyle beraber ekrana bir kaç saniye boyunca basılı tutulmasıyla saat ve tarih ayarlarının seçenekleri ekranda gözükecektir. İstenilen tarih bilgisi sonrasında ayarlanması gereken saat bilgisini de ayarlayıp ekranda bulunan onaylama ibaresine bastığınız anda saatiniz ayarlanmış olmaktadır.

Modern zamanların en çok tutulan ve sevilerek kullanılan ürünlerinden olan akıllı kol saati modelleri, hangi marka ve modeli satın aldığınıza bağlı olarak tüm ayarları değişmektedir. Dolayısıyla dijital kol saati ayarlama konusunda telefonunuz ile eşleme yapmanızın gerekeceği durumlar da olabilir. Telefonunuzun bluetooth özelliklerini açıp saat ile senkronize ettikten sonra  telefon ekranınızda akıllı kol saatinizin bilgileri gelir, aynı zamanda akıllı kol saatini etkinleştirmeniz için bir buton da belirebilmektedir. Etkinleştir butonuna bastığınız zaman iki cihaz eşleşmiş olur akıllı saat telefondan gelen bildirimlerin uyarısını yapmaya başlar. Nabız, uyku ölçme, adım sayma gibi daha pek çok farklı özelliklerle birlikte otomatik kol saati ayarlama telefonunuzu kullanarak kolayca yapılabilir.

Kol Saatlerinde Tarih Ayarlama Nasıl Yapılır?

Kol saatlerinde tarih ayarlanması, saatlerin modellerinin dijital veya analog olmasına göre, çok çeşitli yöntemler kullanılarak ayarlanabilir. Analog model kol saatlerinde, genellikle ayarlama kolunun çevirmesi yöntemiyle ayarlanır. Ancak tarih ayarlamak, oldukça hassasiyet isteyen bir iştir ve ayarlama kolunun hassasiyetle kullanılması gerekmektedir. Analog kol saatini içerdiği mekanizmalar büyüklü küçüklü birçok dişli sisteminden oluştuğu için, saat makinesindeki dişlilerin çalışma sistemini bozmadan ayarlama yapmak bilgi gerektiren ve saatin hasar almaması için önemli olan bir iştir.

Tarih ayarlama, saniye kolu on ikinin üzerindeyken tepe düğmesinin çekiş pozisyonuna getirilmesiyle yapılır. Daha sonra gün ibresi, istediğiniz güne gelene kadar akrep ve yelkovan saat yönüne doğru çevrilir. Bu şekilde aynı zamanda saati de ayarlanır ve tepe düğmesini tekrar eski pozisyonuna getirerek ayarlama tamamlanmış duruma gelmektedir. Bazı analog modellerde ise, on iki saatlik diliminin tamamlandığı zaman, tarihin değişmesi otomatik olarak ayarlıdır. Bu ayarı kullanarak, saat kurma halkasını gerektiği kadar çevirerek saatin tarihini ayarlamak mümkün haldedir. Ancak elle kurulan saat modellerinde, zembereğin kırılması riskine hassas olmanız gerekmekte ve sert şekilde çevirmekten kaçınmamız gerekir.

Dijital saatlerde ise bu ayar ekranda tarih yazan yere dokunarak veya çeşitli buton kombinasyonlarını kullanarak yapılmaktadır. Tarihi seçtikten sonra ekranda oluşan seçeneklerden, istediğimiz tarihi seçerek dijital kol saati ayarlanabilir. Butonlu dijital saat modellerinde ise, sağ ve sol butonları kullanarak ayarlar sekmesine ulaşılır ve ayarlar yapılabilir. Gene butonlara seri bir şekilde basarak, istediğimiz tarihi seçerek ayarlama yapılabilir.

Lüks markaların son yıllarda oldukça sevdiği tasarımlardan olan, hibrit saat modelleri farklı prensiplerde kullanım fonksiyonlarına sahiptirler. Genellikle hem analog hem de dijital ekrana sahip olan bu hibrit modeller, kullanım kolaylığı sağlayan düğmeler ile birlikte tasarlanırlar. Bu modellerde, tarih ve takvim göstergesine ait olan düğmeyi kullanarak ayarlama yapabilmek çok kolaydır.

Kol Saatinin İçindeki Göstergeler Nasıl Ayarlanır?

Kol saatinin içindeki göstergeler, çeşitli saat modellerine göre değişiklik göstermektedir. Saatlerin kadranının içinde bulunan semboller, saatteki tüm özelliklerden en verimli şekilde faydalanmanızı sağlayacaktır. Saat teknolojisinin giderek gelişmesi birbirinden ayrıcalıklı modellerde kendini gösterir. Göstergeler, dijital saatlerde küçük ekranlardaki panellerden oluşur, analog saatlerde ise ibrelerin yer aldığı bir veya birden fazla kadran ile dikkatleri çeker.

Bu göstergelerden ilki ve belkide en popüler olanı kronograflardır. Birçok analog saatte bulunan kronograf, günümüzde çeşitli yarışlarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Kronograf özelliği bulunan bir saatte birden fazla alt kadran vardır. Kronograf göstergeleri üzerinde de bir saat gibi ibreler bulunur. Bir yarışmacı, yarışmayı tamamladığında kurma koluna basarak mevcut süreyi bu özellikle kaydedebilir. Kronograflar bir nevi kronometre işlevi görür ve saatte bulunan butonlar veya kronografa özel çekme kolları ile ayarlanabilir.

Alarmlar kol saati içindeki bulunan belki de en işlevsel göstergelerden biridir. Dijital saatlerde “AL” veya “çalar saat” sembolü ile gösterilmektedir. İstediğiniz zamana alarm kurduğunuz takdirde kol saatiniz sesli bir şekilde uyarı vererek sizi alarmdan haberdar eder. Analog saatlerde kurma koluyla ayarlama yapılırken dijital saatlerde butonlar aracılığıyla alarm belirlenir. Alarmlar gündelik programlarınızı size hatırlatmaları için tasarlanmıştır ve planlarınızı düzenlemede sizlere yardımcı olurlar.

Bazı analog saat modellerinin ekranlarında bulunan tachymeter genellikle kadranın sağ üst kısmında görülür. Bu göstergede saat yönünün tersi olacak şekilde yazılan sayılar bulunur. Ayrıca soldan sağa doğru her bir sayı giderek artar. Bazı saatlerde bulunan bu özellik, hız ve mesafeyi belli bir süre içinde hesaplamaya yardımcı olmaktadır. Yani bu özellik belli bir matematiksel hesabın karşılığını direkt olarak karşınıza çıkarır. Bu sayede hesaplama sırasında zamandan tasarruf etmenize yardımcı olur. Saatin sağ ve sol bölümünde bulunan butonlarla beraber, bu özellik sıfırlanıp tekrardan kullanıma hazır hale getirilebilir.