Orijinal Saat Nasıl Anlaşılır? Saatin Orijinallik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Orijinal Saat Nasıl Anlaşılır? Saatin Orijinallik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Saatin Parçaları Nelerdir? Oku Orijinal Saat Nasıl Anlaşılır? Saatin Orijinallik Sorgulaması Nasıl Yapılır? İleri Kadın Kol Saati Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar

Saat, vazgeçilmez bir aksesuar olmanın yanı sıra çok da değerlidir. Bu nedenle alınan saatin orijinal olup olmadığı çok önemlidir. Her geçen gün büyüyen saat sektöründe farklı markalar farklı modeller sunuyor. Seçenekler arttıkça saatin orijinalliğini anlamak da zorlaşıyor. Peki, saatinin orijinal mi sahte mi olduğu nasıl anlaşılır?

Saatin Orijinal Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

Saatin orijinal olduğundan emin olmak için saatin ağırlığından sesine, kayışından seri numarasına kadar birçok nokta çok önemlidir. 

1. Saatin Ağırlığı

Orijinal saatler, çok sayıda küçük parça ile tasarlanırlar ve bu parçaların her biri değerli materyallerden üretilir. Bu nedenle de orijinal saatler göründüğünden daha ağırdır. Orijinal olmayan saatlerde değerli materyaller kullanılmadığı için orijinal saatlere göre çok daha hafiftirler. 

2. Saatin Malzeme Kalitesi

Orijinal saatlerde kaliteli malzeme kullanılır. Böylece sahte saatlere göre çok daha kalitelidirler. Orijinal saatlerde darbeye, çizilmeye ve suya karşı dayanıklılık gibi birçok özellik bulunurken sahte saatlerde bu özellikler bulunmaz.

3. Saatin Sesi

Kaliteli malzemelerle ve iyi bir işçilikle üretilen orijinal saatlerin sesi, sahte saatlere göre farklıdır. Bu fark da saatin orijinal olup olmadığını anlamada önemli bir kriterdir. Orijinal saatin sesini dikkatlice dinlediğinizde kusursuz bir ses duyarsınız ve bu ses belli bir ritimde devam eder. Sahte saatin sesinde ise kusurlar ve ritminde de aksaklıklar vardır.

4. Saat Üzerindeki Yazılar

Orijinal saatler, el işçiliği ile dikkat çeker. Saatin tasarımından üzerindeki yazılara kadar her noktada kusursuz bir işçilik vardır. Saatin üzerine yazılan yazılar için hassas aletler kullanılır. Saatin üzerindeki yazı zor okunuyorsa veya yazının formu düzgün değilse saat orijinal değildir.

5. Saat Kayışı 

Saatin mekanik işçiliği kadar kayışı da orijinallik noktasında önemli ipuçları verir. Farklı materyallerde üretilen saat kordonlarının malzemesi ne olursa olsun kaliteden ödün verilmez. Bu nedenle kayışta gözle görülen bir kusur varsa saatin orijinalliğinden şüphe edilmelidir. Ayrıca saat markalarının çoğu, saatin kayışına kendilerine özgü olan bir damga basarlar. Saati almadan önce bu damga da kontrol edilmelidir.

6. Saat Seri Numarası

Her orijinal saatin bir seri numarası vardır. Saatin üstünde yazan seri numarasıyla saatin kutusundan çıkan seri numarasının aynı olması gerekir. Seri numarasının yazdığı garanti belgesinde markanın imzası ve kaşesi de bulunmalıdır. Numaralar eşleşiyorsa bir sonraki kontrol adımı olarak bu numarayı üretici firmadan kontrol ettirerek saatin orijinalliğinden emin olabilirsiniz.

7. Saat Camı

Orijinal saatlerin camları da diğer materyalleri gibi kalitelidir. Bu yüzden de genellikle safir gibi kaliteli camlar kullanılarak tasarlanırlar. Kalitesiz camlar ile üretilen sahte saatlerin yeşil renkli bir yansımaları olur. Saatin camına dikkatlice baktığınızda yeşil renkte yansımalar oluştuğunu görüyorsanız saatin orijinalliği konusunda dikkatli olmalısınız.

Markalara Göre Orijinallik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Her saat markası, farklı bir sorgulama yöntemine sahiptir. Saatin orijinalliğinden emin olmak için markadan sorgulama yapmak istiyorsanız saatin belgesinde bulunan tasarım detaylarından ve seri numarasından faydalanabilirsiniz. 

  • Quantum Saat Orijinalliğini Sorgulama : Menşei İsviçre ve Hong Kong olan Quantum marka saatler, Türk firmasına aittir ve yetkili firma ile iletişime geçerek sorgulama yapabilirsiniz.
  • Seiko Saat Orijinalliği Sorgulama: Seiko saatlerde markanın logosunda da bulunan Seiko yazısının fontu çok önemlidir. Bu yazıya dikkat ederek saatin orijinal olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Gucci Saat Orijinalliği Sorgulama: Gucci saatin kutusundan çıkan QR kodu, Gucci Tag uygulamasından taratarak saatin orijinalliğini kontrol edebilirsiniz.
  • Tissot Saat Orijinalliği Sorgulama: Tissot marka saatler, uluslararası geçerliliği olan garanti kartlarına sahiptir. Saatin seri numarası, referans kodu ve yetkili satıcı bilgilerinin bulunduğu bu kart ile markanın resmi internet sitesinden sorgulama yapabilirsiniz.
  • Ferruci Saat Orijinalliği Sorgulama: Türk saat markalarından biri olan Ferruci’den seçtiğiniz bir saatin orijinalliğinden emin olmak için garanti belgesindeki bilgileri, yetkili firmayı arayarak karşılaştırabilirsiniz.
  • Casio Saat Orijinalliği Sorgulama: Casio saatlerin arka kısmında 3 veya 4 haneli bir kod yer alır. Casio’nun resmi internet sitesinden bu kod ile sorgulama yapabilirsiniz.
  • Polo Saat Orijinalliği Sorgulama: Polo saatler, orijinal diğer saatler gibi oldukça kaliteli malzeme kullanılarak üretilir. Malzeme kalitesine dikkat ederek ve ürün bilgilerini yetkili firma ile paylaşarak ürünün orijinalliği ile ilgili teyit alabilirsiniz.
  • Calvin Klein Saat Orijinalliği Sorgulama: Calvin Klein marka bir saat alacaksanız yetkili satıcılarına, markanın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
  • Swatch Saat Orijinalliği Sorgulama: Swatch saatler, kalitesiyle ön plana çıkar. Orijinal bir Swatch saatin kayışı da oldukça kalitelidir. Saatin kalitesine baktığınızda hâlâ aklınızda soru işareti varsa yetkili firmayı arayabilirsiniz.

Altın Saatin Orijinalliği Nasıl Anlaşılır?

Saatin orijinalliğinden emin olmak için kalitesine dikkat etmek gerekir. Ayrıca seri numarasını kullanarak yetkili firmadan kolayca sorgulama yapabilirsiniz. Altın saatlerin orijinal olup olmadığını anlamak için gerçek altın kullanılıp kullanılmadığına da dikkat etmelisiniz. Sahte altın, genellikle gerçek altından daha parlaktır ve ışığa göre parlaklığı ve rengi değiştir. Gerçek altın ise parlaklığını ve rengini hiçbir ışıkta değiştirmez. Bir diğer önemli nokta da ağırlıktır. Sahte altın, gerçek altına göre çok daha hafiftir.