Saat Kadranları

Saat Kadranları

Saat Kadranları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Saat, hem estetik hem de işlevsel açıdan insanlığın en büyük keşiflerinden birisi olarak ele alınmaktadır. Yaşamın her alanının dijitalleştiği ve sanal olarak eşzamanlı biçimde devam eden yaşam tarzlarında bile otomatik ya da analog saatler önemli bir yer tutmaktadır. Öyle ki akıllı saat olarak kullanılan giyilebilir teknoloji ürünleri tasarım açısından, klasik saat kadranları temsil edilecek şekilde tasarlanmakta, dolayısı ile akıllı saat kullanımında bile göze hoş gelen ve estetik açıdan kuvvetli ve özel tasarlanmış kadranlar tercih edilebilmektedir. Kadran, saatin en önemli görsel ve teknik bileşenlerinden biri olduğu için bazı tasarım akımlarına, zevkine ve imaj tutkusuna bağlı olarak da farklı biçimlerde tasarlanabilmektedir. Kullanıcıların feminen, maskülen ya da unisex ve dijital kadranlar paralelindeki tercihleri, tamamen estetik tasarımına göre değişebilmektedir. Bazı özel durumlarda ise saat kadranlarının cezbedici özelliğine ve estetik büyüleyiciliğine bağlı olarak saat tercihleri değişiklik gösterebilmektedir.

Kadran Çeşitleri ve Özellikleri

Saat, her ne kadar günümüzde yaygın bir şekilde ticari ürün olarak üretilse ve satılsa dahi aslında temelde bir statü göstergesidir. Saat çeşitleri arasında kadın ve erkek saatleri ile unisex saatler, saati ve zamanı göstermek için kullanılmasının çok daha ötesinde bir kullanım amacına sahiptir. Özellikle kadran rengi ve kadrandaki işçilikle beraber teknik detayların kalitesi ve dolgunluğu, kol saatlerinin eşsiz birer sanat eseri olarak değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. Kadran işlemesi ve kadranların renk çeşitliliği, estetik olarak göz doldursa da kadran işleme ve bu sanatı icra etmek oldukça zor bir işlemdir ve tecrübe gerektirmektedir. Köklü saat markalarının kendi marka tasarımını içeren kadran tasarımı olduğu gibi yine bazı markalarla özdeşleşmiş kadran ham maddesi de bulunmaktadır. Buna göre pirinç ya da mine yüzey üzerine kıymetli taşların kullanılarak farklı işlemelerin yapılması, tasarım zevkine bağlı olarak kadın kol saati kadran seçenekleri arasında yer alabilmektedir. Erkek modellerinde ise genellikle minimal ve prestijli bir tasarımı gösteren kendinden dalgalı pirinç ya da enamel kadran tasarımı ele alınabilmektedir. Kadran renklerinde ise kadranların yüzey yapısını bozmadan akrep, yelkovan, rakamlar ve teknik parçalar ile tasarım bütünlüğü yaratacak şekilde bir kadran rengi seçimi ve tercihi yapılabilmektedir.

Klasik Kadranlar

Saat kadranları ele alındığında kol saatlerinin ortaya çıkışı ve gelişmesi ile günümüze kadar olan süreçlerde birçok değişiklik meydana gelmiştir. Saat çeşitleri üzerinde etkisi olan kadran çeşitleri hem çağdaş ve modern çizgilerle hem de klasik kadran modelleri olarak ele alınabilmektedir. Klasik kadranların özellikleri belirli kadran malzeme yüzeylerinin üzerine ince işçiliklerle işlenmiş tasarımlarda olabileceği gibi artık marka ve simge haline gelmiş düz bir kadran yüzeyi kullanımı ile de karşımıza çıkabilmektedir. Kadran, saat rakamlarının yerleşimi ve akrep ile yelkovanın temel hareketlerini barındıran yüzey olduğundan aslında saatin temel hareketlerini sergilediği bir yüzeydir. Bu nedenle kadran yüzeyi saatin görünen yüzüdür. Klasik kadranlar genellikle zamana meydan okuyan, saat markalarının eşsiz tasarımını ve işçiliğini barındıran bir tasarım bütünlüğüne sahiptir. Klasik saat kadranlarında enamel, yaldızlı mine ya da pirinç, altın ya da bakır ve gümüş parçalar, sedef ve benzeri taş yüzeyleri, göktaşı gibi malzemeler kullanılabilmektedir. Erkek kol saati kadran tercihlerinde ise genellikle klasik saat kadranları tercih edilebilmektedir.

Dijital Kadranlar

Teknolojinin geldiği nokta bugün yadsınamaz bir konumdadır. Giyilebilir teknolojinin en son atılımlarından olan akıllı saatler, bugün kadın saatleri ve erkek saatleri olarak üretildiği gibi çocuklara özel olarak da üretilebilmektedir. Akıllı saatlerden önce saat alanında aslında dijital saatler bulunmaktaydı. Temel bir dijital makine prensibi ile çalışan ve basit bir ışıklandırma mekanizmasına sahip olan dijital saatler, bugün akıllı saatler ile tamamen farklı bir mertebeye yükselmiştir. Akıllı saatlerin özellikleri her geçen gün artış göstermekle beraber tasarım ve kadran özelliği açısından da gelişmektedir. Akıllı saatlerin işletim sistemi ve uygulama özellikleri, saatlerin görsel arayüzlerinde birçok yeni kadran kullanımına olanak tanımaktadır. Bu durumda akıllı saatler birbirinden farklı kadran tasarım seçeneği sayesinde klasik kadın kol saati ya da erkek saati olarak kullanılabilirken, tamamen dijital kadran ile de kullanılabilmektedir. Dijital kadranların tasarım başarısı sayesinde akıllı saatin kadranında yer alan tasarımların büyük bir kısmı, analog kol saati gibi kaliteli eşsiz bir görünüm sunmaktadır.