Saat Pili Nasıl Değiştirilir? Detaylı Saat Pili Değiştirme Rehberi

Saat Pili Nasıl Değiştirilir? Detaylı Saat Pili Değiştirme Rehberi

Hayata anlam katıp insanlığın ömrünü daha verimli hale getirmelerinin yanı sıra icat edildiği ilk günden bu yana saatler bir statü göstergesi olarak da çok şey ifade etmekte. Zamanı zamansız kılmak için ise hazırladığımız bu rehberde karakterinizin bir yansıması olan saatiniz için detaylı bir piş değiştirme rehberi hazırladık.

Kol Saati Pili Ömrü Ne Kadardır?

Gündelik hayatın her alanında kullandığınız ayrılmaz bir parçanız haline gelen kol saatinizin esasında bir pil ömrü vardır. Normal bir kol saati pili ömrü genellikle 2-4 yıl aralığında değişmektedir. Saatinize göre doğru ve uygun saat pili kullanmak saat kullanım sürenizi uzatırken, kaliteli saat pili alarak düşük maliyetli saat pillerinin sık aralıklı alışveriş sonucu yaratacağı zarardan da kurtulmuş olursunuz.

Saat Pilinin Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Saatinizin durduğu ya da yavaşlayıp yanlış saati gösterdiği o an ilk olarak saatinizi yakın zamanda vurup vurmadığınızı düşünmelisiniz. Saatiniz yakın zamanda herhangi bir darbe almamışsa yüksek ihtimalle saatinizin pili bitmiş olabilir. Bu durumda saate hasar vermeden pil değişimi yapmak saatinizin kullanım ömrü açısından oldukça mühimdir. Özellikle garanti kapsamının dışına çıkmamak için profesyonel desteğe başvurmanız oldukça dikkat edilmesi gereken bir öneridir. Saatler her içi açıldığında aslında açık ameliyat altındaki bir insan gibi tehditte açık olurlar. Bu sebeple profesyonel destek alarak, hassas bir saat bakımı uygulaması yaptırmak saatinizi ölümsüz bir miras haline getirmek için ilk şarttır.

Saat Pili Değişimi İçin Kullanılacak Aparatlar

Saat pili değişimi esnasında saatinizin ömrünü uzatabilmek için profesyonel bir hassasiyet göstermek gerekir. Saatinizin değişim esnasında darbe ve çizik benzeri hasarlardan korunduğu gibi nem ve toz gibi iç mekanizmada problem yaratabilecek maddelerden de korunması gerekir. Bunun için pudralı bir lateks eldiven ile adeta bir ameliyata girecek gibi saat üzerinde çalışmak gerekir. Saatinizin kapağını açabilmek için sivri uçlu bir açıcı ve bir büyüteç gerekirken arka plakası vidalar sayesinde kapatılmış saatler için ise saatinizin vidalarına uygun bir kuyumcu tornavidası da denilen tornavida gereklidir. 

Saate Hasar Vermeden Pil Değiştirme Nasıl Yapılır?

Profesyonel saat ustaları saat pili değişimi esnasında saatin temel tasarımına göre farklı adımlar izlemektedirler. Sıklıkla karşılaştığımız kapalı modelleri açmak için sivri uçlu özel bir aletle girintili kısmından kaldırmak gerekir. Girintili kısmı büyüteç yardımı ile bulan saat ustası pili değiştirirken mutlaka pudralı lateks eldiven takmalı ve saatin mekanizması toz ve ter gibi zararlı maddelerden uzak tutmalıdır. Büyüteç yardımıyla keşfedilen girinti saatin yapısı bozulmaması için fazla zorlanmamalı ve çizilme vs. gibi hasarlardan bu süreç boyunca sakınılmalıdır. Kol saatinizin kapağı bu püf noktalara dikkat edilerek açıldıktan sonra ortaya saat mekanizması ve pil yuvası çıkar. Pil profesyoneller tarafından saat yuvasından yuvaya zarar verilmemesi dikkat edilerek bir cımbız yardımıyla çıkarılır ve ardından saatinizin modeline uygun pil boşalan yuvaya düzgün bir şekilde geri takılır. Saatinize geri takılacak olan yeni pilin sahte olmaması saatinizin iç mekanizması ve ömrü açısından oldukça önemlidir. Saat açılırken gösterilen hassasiyet tekrar edilerek saatin arka kapağı sıkıştırılarak kapatılır. Bu sürecin çok uzamaması saatin içine toz ve ter gibi maddeler girmemesi için hayati önem taşırken takma işleminde de çıkartma işleminde olduğu gibi herhangi bir hasar ve çizikten kaçınmak adına titiz davranılması gerekir. Hem titiz hem hızlı olunması gereken saat pili değişiminin son aşaması olan kontrol aşamasında, saat kapağının sıkı sıkı kapatılıp kapatılmadığı büyüteç yardımıyla profesyonel tarafından kontrol edilir. Kol saatinin çalıştığı teyit edilmesinin ardından saatiniz size teslim edilir.