Günlük yaşantımızda büyük bir yere sahip olan su ile yine günlük hayatta en çok kullandığımız eşya olan saatlerin, hassas iç dizaynını korumak ve daha uzun kullanım ömrü sağlayabilmek adına su geçirmezliğine sahip olması şarttır. Spor esnasında veya tatiliniz sırasında suya girdiğinizde sizi yalnız bırakmayacak saat modeli arıyorsanız saati alırken ilk olarak WR (Water Resistance) yani su geçirmezlik ibaresi aranması gerekir. WR saatler gündelik hayat için saatinize su sıçraması gibi hafif durumlarda saatinizin kendi kendini koruyabileceğini ifade eder.
Su geçirmez Saat Nasıl Anlaşılır?
Su geçirmezlik seviyelerine göre birbirinden ayrılan ve farklı şekillerde kategorize edilen saatlerin su geçirmez olduğuna emin olabilmek için ilk olarak çakma saatlerden kaçınmak gerekir. Kalite ve ISO sertifikalarına bakarak alışveriş yapmaya özen gösterilmeli, saatin tasarımı kadar dayanıklılık ve özelliklerine de dikkat edilmelidir. ISO belgeleri, ISO 2281:1990 ve ISO 6425:1996 olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu belgeye sahip olmak için her saat çeşitli testlere maruz bırakılmaktadır.
ISO 6425:1996 belgesine sahip saatler kullanıcıya ulaşmadan önce gündelik hayatta saatin suyla temasından oluşacak bütün durumların test edildiğini ve saatin tüm bunlara dayanıklı olan WR (Water Resistance) bir saat olduğunu bize kanıtlar. Gündelik hayattaki normal aktiviteler esnasında saatin suyla olan bütün temaslar için dayanıklı olduğunu bize kanıtlayan bu belgeyi edinen saatler uluslararası bu standardı edinmek adına bir dizi testte maruz bırakılırlar. Testlerde farklı sıcaklık ve su derinlik seviyelerinde bekletilen saatler buhar ve su basıncına da maruz bırakılır. Bu belgeye sahip saatler gündelik hayatta kullanılabilecek WR saatlerin taşıması gereken kalite yükümlülüklerin hepsini kapsar fakat dalış gibi extreme spor dallarında ürün sorumluluğu kullanıcıya ait olur.
ISO 6425:1996 belgesine sahip saatler ise profesyonel dalgıçlar gibi extreme şartlarda saatini kullanacak kullanıcılar için üretilen saatlerdir. Bu belgeye sahip olmak için ISO 6425:1996 belgesinden farklı olarak daha katı testlerden geçerler. Değerlerin ve basıncın arttığı bu testlerde saatler extreme durumlarda çalışmaya devam ederse bu dünya standardı haline gelmiş belgeyi edinebilir. Özellikle camın çeşitli sıcaklık ve basınç farklılıklarında dayanıklığını garantileyen bu belge tüm bunlara ek olarak çeşitli derinliklerde bırakılarak da test edilmektedir.
Fakat unutulmamalıdır ki ISO Belgelerini edinmek markalar için zorunlu bir şart olmadığı gibi saatlerini kendi standart ölçüm testlerinden geçiren birçok markada saat pazarında vardır. Kendi hava basınç odalarını kullanan birçok saat firması bulunmaktadır.
Saatlerin Su Geçirmezlik Dereceleri
ATM yani atmosfer, suyun üzerindeki hava basıncını ifade eden bir terim olup, saatinizin hangi derinliğe kadar dayanaklı olacağını size gösterirler. 1 Bar 1 ATM’ye eşit olup 10 metre derinliğe denk gelmektedir.
10 Metre (1 ATM)
10 Metre derinliğe dayanıklı yani 1 ATM’ye dayanıklı olan saatler için su sıçraması gibi durumlara dayanıklılardır diyebiliriz. Bu saatleri takan kullanıcıların yine de sudan saatlerini koruması saatlerinin ömrünü uzatacaktır.
30 Metre (3 ATM)
30 metre derinliğine yani 3 ATM’ye dayanıklı saatler ise direkt su temasına dayanıklı olan saatler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizdeki suların çeşmeden 8 ATM basınç ile aktığı göz önüne alındığında bu saatlerinde gündelik hayatta titizlikle ve korunarak kullanılması gerekir diyebilir. Şiddetli yağmur ve doludan korunması ve gündelik hayatta su altına girmedikçe dayanıklı bir şekilde suya karşı direnebilecek bu saatlerle yüzmek yine de risk teşkil etmektedir.
50 Metre (5 ATM)
5 ATM’ye dayanıklı saatler 50 metre derinliğe dayanıklıdır. Bu saatler için yüzmeye dayanıklı demek daha açıklayıcı olacaktır. Duşta ve yüzme havuzlarında güvenle kullanabileceğiniz bu saatleri yine de yalnızca sığ sularda kullanmanız önerilir. Fakat dalış sporuyla ilgilenenler kullanıcılar için uygun bir tercih değillerdir.
100 Metre (10 ATM)
10 ATM’ye dayanıklı saatler ise 100 metre derinliğe dayanıklı olan saatlerdir. Şnorkel kullanılarak yapılan dalışlar için uygundurlar. Statik basınca dayanıklılığı ile göz dolduran bu saatler belirli bir noktadan sonra ani su basıncından etkilenmektedirler. Bu sebeple tam dalgıç saati olmasalar da 100 ATM saatler başlangıç seviyesinde su ve dalış sporuyla ilgilenen kullanıcıların tercih edebileceği bu saatlerdir fakat derin dalış yapan kullanıcılar önerilmemektedir.
200 Metre (20 ATM)
Sadece tüple dalışları ve jet ski kullanımını desteklemeyen 20 ATM yani 200 metre derinliğe dayanıklı saatler profesyoneller tarafından tercih edilmektedirler. Profesyonel dalgıç aleti sayılabilecek 20 ATM saatler dalgıçlık yapan profesyonellerin tercih edebileceği ürünler olarak karşımıza çıkar.
500 Metre (50 ATM)
Olağanüstü bir dayanıklılığa sahip 50 ATM saatler 500 metre derinliğe olan dayanıklılıkları ile adeta tank gibi güçlü bir duruş sergilerler. Manyetik alan, tuzlu su ve ciddi şoklara dayanıklı bu saatlerin en dikkat çekici özellikleri ise helyum kaçış valfine sahip olmalarıdır. Karışık gaz dalışları için kullanılan bu özellikler, en profesyonel dalgıçlarla birlikte suyun derinliklerine uyum sağlaması gereken saatler için kullanılır.
Dalıcı Saati Dereceleri
Dalıcı saatleri, ISO değerlendirmelerine göre en az 10 ATM yani 100 metre su derinliğine dayanıklı olması gerektiği belirlenmiştir. Fakat zorunluluk olmayan bu uluslararası sertifikasyon yerine bazı firmalar daha güçlü ve güvenilir olduğunu iddia ettikleri kendi testlerini saatlere uygularken, bazılarıysa yerel sertifikasyon testlerini tercih ederler. Saatin çevresinde bezel denilen ve su derinliklerinde ne kadar kalabildiğinizi ölçmenizi yardımcı olan dönen bir mekanizmaya sahip dalıcı saatlerinin deri kayış yerine rubber kayış sahibi olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Deri yapısı sebebiyle suya daha az dayanıklı olduğundan bu öneri yapılmaktadır. Vidalı kurma koluna sahip dalıcı saatleri, bu düzenekleri sayesinde saatin içine su kaçmasını engeller.
Günümüz teknolojisinde 1500 metreye derinliğe dayanıklı yani 150 ATM saatler dahi üretilmektedir. Fakat bu saatler profesyoneller ve koleksiyoner için üretilmekte ve bazı meslek gruplarının kolay çalışması için farklı özelliklerle birlikte pazara çıkmaktadır.